378. Ce însuşiri harismatice are liderul pucios Nr.2?


            Liderul pucios Nr.2 este o biată caricatură a Liderului pucios Nr.1, un fel de umbră şi la propriu, şi la figurat, a celei ce crede a fi “lumina lumii”. Fascinat de fantezile pucioşiste ale liderului pucios Nr.1, care promitea tuturor care erau dispuşi s-o creadă că nu vor mai vedea moartea (şi ar fi fost destul de simplu, era suficient să închidă ochii pentru o clipă), liderul pucios Nr.2 şi-a abandonat soţia şi fiica minoră şi a devenit sluga nedespărţită a liderului pucios Nr.1. Pentru aceasta, el fost răsplătit cu ranguri nesperate şi necanonice: “preot”, “arhiereu” şi “prooroc”, toate laolaltă fiind copleşite de rangul de “purtător de Cuvânt”. În această ultimă calitate el se străduieşte să fie la înălţime, reproducând cu vocea lui cât mai fidel timbrul şi intonaţia lui Dumnezeu. Când greşeşte ( a greşi este omenesc) el este corectat cu blândeţe de liderul pucios Nr.1, care îl povăţuieşte ca o mamă bună: “Nu aşa, Nicuşor, nu aşa a zis Domnul! Uite-aşa a zis…” şi-i spune cum a zis, ca să reproducă şi el întocmai. Liderul pucios Nr.2 fiind foarte ascultător, îndată se corectează şi până la urmă “rostirea lui Dumnezeu” iese bine, aşa cum trebuie să iasă. Tot liderul pucios Nr. 2 este cel care transcrie Cuvântul în calculator şi are acces la arhiva Cuvântului şi o administrează cu profesionalism şi cu dibăcie. Când e câte o slujbă mai deosebită, liderul pucios Nr. 1 îl desemnează pe liderul pucios Nr. 2 să ţină predica, iar el se achită cu curaj şi cu mult aplomb de această sarcină.
        Unii îl bănuiesc pe liderul pucios Nr.2 că are o putere malefică de a-l influenţa insidios pe Liderul pucios Nr.1 ca să ia decizii nedrepte, dar acestea sunt doar nişte răutăţi nefondate. Alţii pretind că cei doi lideri s-au certat crunt, nu o dată, iar Liderul pucios Nr.2 a ameninţat-o că dezertează, aşa cum au mai făcut şi alţii. Şi acestea sunt nişte răutăţi ieftine, ele mai degrabă exprimă dorinţa celor care le-a formulat, decât realitatea.
        Realitatea este că în ceea ce-i priveşte cei doi lideri pucioşi se aplică perfect fie proverbul românesc “O Mână spală pe Alta”, fie zicala “Tusea şi cu Junghiul”.
        Mai rămâne de spălat şi obrazul, dar asta e un pic mai greu.
……………………………
Anca Ionescu-Târgovişte
14 decembrie 2011
……………………………


Comentarii

Postări populare